Dyka i Australien

Om du får en möjlighet att dyka i Australien ska du naturligtvis ta den. Här ligger ju trots allt världens största rev, det stora Barriärrevet, vilket är mer än 2000 kilometer långt. Så var ska man dyka för att få ut det mesta möjliga av sin dykupplevelse och när bör man åka? Australien har en lufttemperatur som varierar från 20 till 35 grader och en vattentemperatur på mellan 20 och 31 grader hela året. Det är med andra ord sommarväder året runt. Sikten i vattnet ligger vid kustdyk på cirka 17 meter och vid havsdyk kan den vara upp till 50 meter. Dykdjupen varierar normalt från 5 till 40 meter.

De bästa dykplatserna

Det finns några smultronställen i Australien som är ett måste för globetrottern. Det första är Cairns, härifrån utgår de flesta “liveaboard”-båtarna. Om man vill ta sig ut till de yttre delarna av revet är det hit man ska vända sig. Ribbon reef och Osprey reef anses vara de bästa dykplatserna. Här finner du haj och säsongsvis knölval, vikval och delfiner. I Port Douglas dyker de flesta kring delar av Ribbon reef, här finns både 1-dags och flerdags-turer att välja mellan. Från Townsville dyker man kring det närbelägna Wheeler reef, med häftiga kanjons och mindre grottor. Withsundays Islands är ett annat smultronställe, här gör man kustdyk och kan förvänta sig att se sköldpaddor, hajar och med lite tur den speciella Wobbegonghajen.

Ningaloorevet utanför Exmouth

Dykning i Australien inkluderar mer än bara det Stora Barriärrevet. Utanför Exmouth ligger Ningaloorevet, ett cirka 260 kilometer långt rev där du kan se det mesta av vad som finns på det mer välkända revet, men inte alls lika exploaterat. Den som är intresserad av macro-fotografering får ut mer av att dyka här än på Stora Barriärrevet. I norra delen av Exmouth ligger Navy Pier. Här kan du göra vad som förmodligen är världens bäst landbaserade dyk, det är även en lämplig plats för nattdyk. Sikten är kanske inte mer än tre till tio meter här, men det marina livet är otroligt. Du är näst intill garanterad att se wobbegonghaj här.

gazeti