Fridykning

Fridykning är egentligen en benämning på all form av aktivitet under vattnet som sker utan lufftuber, andningsgas eller andra hjälpmedel. Det kan alltså inkludera allt från traditionellt pärlfiske till undervattensfotografering, konstsim och undervattenrugby. Den aktivitet som de allra flesta förknippar med termen ”fridykning” är dock den extremsport som går ut på att dyka så djupt som möjligt eller så långt som möjligt på ett enda andetag.

Sportens regler och rekord regleras av två olika organisationer, som har olika regler för vad som gäller under ett rekordförsök: AIDA International (International Association for Development of Apnea) och CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques). Några av de grenar som regleras av dessa organisationer är konstant vikt med eller utan fenor (då dykaren ska dyka som djupt som möjligt längs ett rep, med samma vikt vid nedstigning som vid uppstigning), statisk apnea (då dykaren ligger stilla i en pool och håller andan så länge som möjligt), dynamisk apnea (då dykaren ska simma så långt som möjligt under vatten) och variabel (då dykaren gör nedstigningen med tyngder, men simmar uppåt själv, utan tyngder).Junko-Kitahama_Apnea-Monofin_cropped

Att fridyka i havet medför självklart ett flertal risker, vilka i värsta fall kan leda till döden. Så befaras fallet vara med en av världens bästa fridykare, Natalia Molchanova. Molchanova var flerfaldig kvinnlig världsmästare i fridykning, och hon innehöll 41 världsrekord i sporten. I början av augusti 2015 dök Molchanova nära ön Formentera utanför Spaniens kust – och kom aldrig upp till ytan igen. Under dykningen kom hon ifrån sitt dykarpar, och befaras ha dragits iväg av undervattensströmmar och drunknat. Hennes son, Alexej Molchanov, är också fridykare, och han tror själv att hans mor ”kommer att stanna i havet”.

Fridykning är en fysiskt krävande och potentiellt farlig sport, vilket bevisas av att till och med de allra bästa i sporten, som Natalia Molchanova, kan råka ut för olyckor när de utövar den. Fridykning ska alltså inte prövas om man inte har tränat utförligt under lång tid. Däremot har nog alla tränat på att hålla andan under vattnet i badkaret hemma. Om du vill se hur nära du ligger de bästa fridykarna i världen, kan du köpa badkar och andra badrumsmöbler billigt på Swedmart.se.

gazeti