Mauritius – ett dykarnas paradis

Kom och dyk året runt! Med de orden lockar Mauritius dykförbund, the Mauritian Scuba Diving Association MSDA, dykare att komma till Mauritius för dykning i vattnen runt det paradisiska öriket. Mauritius är omgivet av korallrev och en naturlig destination för den som gillar dykning och vattensporter. Här kan man snorkla i lugn och ro och få se vackra färggranna fiskar. Dykningen lär vara bäst på västkusten runt Flic-en-Flac eller i norr vid Trou aux Biches.

 

Indiska oceanens stjärna och nyckel
Republiken Mauritius, är en ö-stat i Indiska oceanen och återfinns öster om Madagaskar. Den ligger omkring 1.800 km från afrikanska kusten. Huvudstaden heter Port Louis.

 

Mauritius – en fullskalig demokrati
Det känns tryggt att känna till att Mauritius är det enda afrikanska landet som uppnått en fullskalig demokrati. Detta enligt tidskriften The Economists demokratiindex.

 

Tropiskt klimat
Bra att känna till för frusna nordbor är att det råder ett tropiskt klimat på Mauritius, något som mildras av passadvindarna. Under sommarmånaderna, mellan november och maj, är det hett och regnigt och det förekommer cykloner. Vintermånaderna som infaller juni till oktober är varma och torra. Medeltemperaturen är vid havsnivån omkring 23° Celsius. Luftfuktigheten är runt 75 %.

 

Île-aux-Cerfs
På ön Île-aux-Cerfs, en ö med underbara stränder, finns goda möjligheter till snorkling.Mauritius – ett dykarnas paradis 11

 

Blue Bay
I viken mellan ön och fastlandet, Blue Bay, lär öns bästa snorklingsvatten finnas. Det här området är en nationalpark. Det innebär att ankring för båtar är förbjudet, likaså fiske. Då påverkan av människan, det ekologiska fotavtrycket är mindre här än på andra ställen runt Mauritius, är korallerna makalöst stora.

 

Romtillverkning
När man utforskat vattnen runt Mauritius finns det kanske tid över att besöka sockermuséet, L’Aventure du Sucre eller någon av örikets romfabriker där man kan få en guidad tur och lära sig allt om de processer som ingår i romtillverkning. Tycker man om rom så kan man även köpa med sig rom till ett mer fördelaktigt pris än de i öns affärer.

gazeti